KEK KEJU CHEESE CRACKERS
resepi asal : dari blog: Citarasawan, tqvm for this lovely
& delicious recipe. I've tried it. May God bless you.
Bahan-bahan :
250 kg krim keju
100 gm butter
40 gm gula kastor
125 ml. whipping cream/thickened cream - pukul hingga kental, ketepikan
2 tbsp. susu pekat manis
100 gm blueberry filling atau apa saja filling yang disukai
160 gm biskut cheese crackers (2 paket kecil, brand 'Julie' my cheese crackers)
1/2 cawan susu segar
1 tbsp. gelatin halal (brand, Nur/NONA/Kijang Emas)
40 ml. air panas
Cara membuat :
1. Masukkan air panas ke dalam mangkuk, taburkan gelatin. Kacaukan hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Pukulkan keju, butter dan gula hingga lembut dan licin. Masukkan susu pekat diikuti blueberry filling dan gelatin. Putar hingga sebati. Kemudian kaup balikkan dengan whipping cream yang telah dipukul tadi. Gaul hingga rata dan sebati.
3. Celupkan biskut beberapa saat di dalam susu segar dan aturkan memenuhi dasar loyang loose base 7 inci (spring form), tidak perlu dialas bahagian dasarnya.
4. Ratakan adunan krim keju di atasnya.
5. Ulangi menyusun biskut dan melapis keju hingga habis. Bahagian atasnya keju. Hias dengan biskut butang bunga di atasnya.
6. Simpan dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman.
SELAMAT MENCUBA
250 kg krim keju
100 gm butter
40 gm gula kastor
125 ml. whipping cream/thickened cream - pukul hingga kental, ketepikan
2 tbsp. susu pekat manis
100 gm blueberry filling atau apa saja filling yang disukai
160 gm biskut cheese crackers (2 paket kecil, brand 'Julie' my cheese crackers)
1/2 cawan susu segar
1 tbsp. gelatin halal (brand, Nur/NONA/Kijang Emas)
40 ml. air panas
Cara membuat :
1. Masukkan air panas ke dalam mangkuk, taburkan gelatin. Kacaukan hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Pukulkan keju, butter dan gula hingga lembut dan licin. Masukkan susu pekat diikuti blueberry filling dan gelatin. Putar hingga sebati. Kemudian kaup balikkan dengan whipping cream yang telah dipukul tadi. Gaul hingga rata dan sebati.
3. Celupkan biskut beberapa saat di dalam susu segar dan aturkan memenuhi dasar loyang loose base 7 inci (spring form), tidak perlu dialas bahagian dasarnya.
4. Ratakan adunan krim keju di atasnya.
5. Ulangi menyusun biskut dan melapis keju hingga habis. Bahagian atasnya keju. Hias dengan biskut butang bunga di atasnya.
6. Simpan dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment