GUGELHUPF COKLAT by : Chef Wan
Bahan-bahan :
170 gm tepung gandum serbaguna
1 tsp. serbuk penaik
6 biji telur
250 gm gula halus (castor)
250 gm coklat seperuh manis, dicincang
170 gm mentega, dicairkan & disejukkan
180 gm kacang hazel kisar
gula aising untuk menabur
Cara membuat :
1. Ayak bersama tepung dan serbuk penaik.
2. Di dalam mangkuk lain, pukul telur dan gula sehingga gebu.
3. Cairkan 200 gm coklat di dalam mangkuk tahan panas yang diletak di atas periuk yang berisi dengan air mereneh. Tuang coklat cair perlahan-lahan ke dalam adunan telur bersama dengan mentega, kacang hazel dan bahan-bahan berayak. Masukkan coklat cincang yang selebihnya dan kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan gugelhupf bergris dan bertepung. Bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahulu pada suhu: 175'C selama 50 minit.
5. Ayak gula aising ke atas kek yang telah disejukkan.
170 gm tepung gandum serbaguna
1 tsp. serbuk penaik
6 biji telur
250 gm gula halus (castor)
250 gm coklat seperuh manis, dicincang
170 gm mentega, dicairkan & disejukkan
180 gm kacang hazel kisar
gula aising untuk menabur
Cara membuat :
1. Ayak bersama tepung dan serbuk penaik.
2. Di dalam mangkuk lain, pukul telur dan gula sehingga gebu.
3. Cairkan 200 gm coklat di dalam mangkuk tahan panas yang diletak di atas periuk yang berisi dengan air mereneh. Tuang coklat cair perlahan-lahan ke dalam adunan telur bersama dengan mentega, kacang hazel dan bahan-bahan berayak. Masukkan coklat cincang yang selebihnya dan kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan gugelhupf bergris dan bertepung. Bakar di dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahulu pada suhu: 175'C selama 50 minit.
5. Ayak gula aising ke atas kek yang telah disejukkan.
No comments:
Post a Comment