KEK EPAL
sumber : buku 'Kek & Biskut' - Chef Hanieliza
Bahan A :
250 gm mentega
170 gm gula kastor
4 biji telur
1 tsp. esen vanilla
250 gm tepung naik sendiri (diayak 3 kali)
5 tbsp. susu tepung
1 tsp. garam
Bahan B :
3 bji epal hijau (sagat kasar-kasar)
Bahan C : (Hiasan)
3 tbsp. gula perang
1 tbsp. serbuk kulit kayu manis
Acuan : 9 inci
Cara membuat :
1. Masukkan semua bahan A di dalam mangkuk dan pukul hingga ringan & gebu.
2. Epal hijau dibuang kulit & diparut kasar.
3. Masukkan epal yang sudah di sagat ke dalam adunan A dan kacau rata.
4. Masukkan ke dalam loyang yang sudah dilapik kertas.
5. Gaul rata bahan hiasan dan taburkan di atas adunan kek.
6. Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 45 minit.
7. Sejuk dan sediakan dihidangkan. (Kek ini sedap sekali tetapi permukaannya terhangus sedikit. Lain kali kena tutup dengan foil - ini adalah untuk peringatan saya).
No comments:
Post a Comment