KEK PISANG

Sunday, October 23, 2011

KUIH LOMPANG
resepi asal : dari blog 'Citarasawan'

Bahan A :

1 cawan gula pasir
2 cawan air

Bahan B :

2 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi/tepung sago
2 cawan air
1 tsp. esen rose
1 tsp. air kapur

Bahan C :

1/2 biji kelapa parut putih )
sedikit garam ) digaul & kukus sebentar

Cara membuat :

1. Masak bahan A hingga gula larut. Tapis & sejukkan.
2. Satukan bahan B, sebatikan dan tuangkan bahan A (air gula tadi), gaul rata kemudian tapis.
3. Celupkan jari, jika melekat pada jari, bolehlah digunakan. Panaskan pengukus dan acuan lompang.
4. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk lompang dan kukus selama 25-30 minit.
5. Jika mahu warnakan, asingkan dan titikkan pewarna yang disukai.
6. Setelah masak, sejukkan dan keluarkan dari acuan. Hidangkan dengan kelapa parut.

Nota : Adunan hendaklah sentiasa dikacau agar ketika mengukus kuih lompang tidak akan keras bila sudah masak & sejuk.

No comments:

Post a Comment