KEK PISANG

Monday, October 24, 2011


KEK PANDAN KELAPA

KEK PANDAN KELAPA
resepi asal : dari Majalah 'SEDAP' Bil.13 Vol.2 2009


Bahan :

3 biji telur (gred A)
75 gm gula kastor
100 gm tepung gandum
50 gm santan pekat segera
1/8 tsp. esen pandan
2 titik pewarna hijau tua
30 gm kelapa kering segera, sangai untuk taburan

Cara membuatnya :

1. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan tepung gandum sambil diayak dan dikacau rata.
2. Masukkan santan, esen pandan dan pewarna hijau sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan.
3. Tuangkan ke dalam loyang saiz 6 inci persegi/bulat yang disapu marjerin dan dialas kertas kalis minyak.
4. Taburkan kelapa kering. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar : 190'C sehingga masak.

Nota : Kek ini sedap. Adunan pandan dan kelapa merupakan padanan yang tepat. Jangan ragu-ragu untuk mencubanya. SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment