MUFIN STRAWBERI
resepi asal : buku 'Kompilasi Hidangan Kek' oleh:
Nor Aini Zakaria
MUFIN STRAWBERI
Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum
2 tsp. serbuk penaik
150 gm minyak jagung/minyak masak
150 gm susu segar/UHT
120 gm gula kastor
1 tsp. garam
2 biji telur gred A
Inti strawberi secukupnya
Cara membuat :
1. Telur dipukul dengan garpu hingga sebati. Ketepikan.
2. Satukan minyak, susu segar, gula kastor, garam dan telur. Gunakan pemukul telur dan pukul adunan hingga gula larut.
3. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik ke dalam mangkuk adunan. Tuangkan adunan telur tadi. Gaul hingga sebati tetapi masih kelihatan berketul. Terlebih gaul (overmixing) akan menyebabkan mufin keras.
4. Sediakan tin mufin. Alaskan dengan cawan kertas. Tuangkan adunan hingga 1/2 bahagian cawan. Letakkan 1/2 sudu kecil inti strawberi. Tutup dengan sedikit adunan lagi hingga 3/4 penuh. Bakar dalam ketuhar pada suhu : 180'C selama 25 minit.
Nota : Adunan ini menghasilkan : 16 biji kek (dgn. paperliner size 8)
Inti boleh dipelbagaikan ikut citarasa.
No comments:
Post a Comment