AYAM MASAK ASAM PEDAS
resepi asal : majalah 'SEDAP' Bil. 30, Vol.3 2010
Bahan-bahan :
1 ekor ayam, potong 16 bahagian
1/2 tbsp. air asam jawa (daripada 1 tsp. asam jawa & 1 tbsp. air, larutkan)
1/2 tsp. garam
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut, buang tulangnya
2 helai daun salam
1 batang serai, dititik
2 tsp. garam
1 tsp. gula merah
3 keping asam gelugur
4 biji belimbing buluh, supaya lebih terasa asam, picit belimbing hingga hancur
400 ml. air
2 tbsp. minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
4 biji cili merah kerinting
2 biji cili merah besar
4 biji cili padi merah
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 cm. halia
1 cm. kunyit hidup, bakar
Cara membuatnya :
1. Lumur ayam bersama air asam jawa dan garam. Perapkan selama 20 minit. Ketepikan.
2. Tumis bahan kisar, daun kunyit, daun limau purut, daun salam dan serai hingga terbit aroma. Masukkan ayam. Kacau hingga berubah warna.
3. Masukkan garam, gula merah, asam gelugur dan belimbing buluh. Kacau rata. Tuangkan air secara berperingkat. Masak hingga matang dan menyerap.
No comments:
Post a Comment