KEK PISANG

Wednesday, October 12, 2011

BAHULU PANDAN CHOCOLATE RICE
sumber dari : blog 'Dayang Jack'


100 gm tepung gandum
4 biji telur (gred A)
90 gm gula kastor
50 ml minyak jagung
1 tsp ovalet
2 tbsp susu segar
1 tsp pandan emulco/pes
2 tbsp chocolate rice/chip

Tray : 6 inci bulat/petak

Cara membuat :

1. Panaskan ketuhar 180'C. Sediakan acuan yang bersesuaian/muffin/papercup.
2. Satukan telur, gula dan ovalet dalam mangkuk. Putar hingga kembang.
3. Masukkan tepungm susu dan pandan emulco. putar hingga sebati.
4. Masukkan minyak, gaul sebati (kaup balik) dengan spatula. Akhir sekali masukkan chocolate rice dan gaul rata, tidak perlu gaul terlalu lama.
5. Bakar selama 25-30 minit. Pertama : 180'C selama 20 minit kemudian turunkan suhu kepada 160'C selama 10 minit terakhir.
6. Hias jika suka.

Krim aising : cadangan

1/3 cawan gula aising
60 gm mentega
1 tbsp jus oren
Kelapa kering secukupnya

Satukan gula, mentega dan jus oren dan putar hingga gebu. Sapukan pada kek dan taburkan dengan kelapa kering.

No comments:

Post a Comment