APAM KELEDEK
sumber : secubitgaramNor.67
1/2 cawan gula pasir
200 ml. air
1 helai daun pandan
2 cawan tepung beras
1 cawan keledek rebus
3/4 cawan tepung gandum
sedikit garam
1 tsp. yis segera
1 tsp. baking powder
250 ml. susu cair/santan (I use susu cair)
Cara membuat :
1. Keledek rebus diblend bersama dengan susu cair/santan. Biarkan sebentar.
2. Masakkan gula bersama air dan daun pandan hingga gula larut.
3. Dalam mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum, yis, baking powder dan garam.
4. Satukan kesemuanya dalam blender dan kisar hingga sebati.
5. Perap selama 1 jam. Sapu sedikit minyak pada acuan kecil-kecil. Isikan 3/4 penuh.
6. Kukus : 15 minit (kalau loyang besar : 40 minit)
7. Boleh dimakan dengan kelapa parut. (Saya tidak hidangkan dgn. kelapa kerana tidak sempat ke kedai untuk membelinya. Apapun tqvm kepada Pn. Nor di atas kesudian berkongsi resepi yang sedap dan gebu ini. May Allah bless you & family).
No comments:
Post a Comment