KEK PISANG

Monday, May 27, 2013

BLUEBERRY SLICE CHEESE CAKE

 sebelum diletak topping
 selepas diletak topping






BLUEBERRY SLICE CHEESE CAKE



sumber dari  :  Hasue & Rahel
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

300  ml         susu segar
    6  keping   keju kraft
    3  biji         telur (A) - asingkan kuning & putih
  90  gm         gula halus
110  gm         tepung gandum
    1  tsp         esen vanilla
110  gm         mentega/marjerin
Blueberry pie filling secukupnya


Acuan :  8 inci


Cara membuat :

1.   Panaskan oven pada suhu 180'C, griskan loyang dan alas dengan baking paper.  Ketepikan.

2.   Dengan api perlahan, panaskan susu dan masukkan kepingan keju.  Kacau hingga cair dan masukkan mentega.  Kacau hingga mentega mencair dan ketepikan.

3.   Asingkan putih dan kuning telur.

4.   Pukul putih telur bersama gula halus hingga menjadi meringue.

5.   Dalam bekas lain, pukul kuning telur hingga berkrim dan tambahkan adunan susu yang dipanaskan tadi, kacau perlahan.

6.   Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik hingga sebati.

7.   Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik hingga sebati.

8.   Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan.

9.   Tuangkan adunan ke dalam loyang.  Bakar menggunakan kaedah 'steam bath' (letakkan loyang adunan di dalam loyang yang besar sedikit berisikan air panas ketika membakar) selama 50 minit atau hingga masak.

10. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan betul-betul sejuk barulah di letakkan blueberry filling.  Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment