KEK PISANG

Friday, May 17, 2013

LEMAK CILI PADI TEMPOYAK

 Lauk-pauk untuk tengahari yang simple.






LEMAK CILI PADI TEMPOYAK



sumber :  buku resipi Shahriah Abdullah
dicuba  :  zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

    5  ekor      ikan selar  (disiang & dibersihkan)
    1  batang   serai  (dititik)
400  ml         santan pekat
Gula & garam secukup rasa


Bahan Tumbuk/Kisar :

3    sm     kunyit hidup
1    sm     halia
12  biji     cili padi  (boleh tambah jika nak pedas)
  3  tbsp   tempoyak


Cara membuat :

1.   Campurkan santan, serai dan bahan tumbuk.  Didihkan.
2.   Masukkan ikan selar dan masak sehingga kuah menjadi pekat.
3.   Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.  Sedia dihidangkan.

2 comments:

  1. Masak tempoyak tu yg akak suka.... hulur sepinggan :D

    ReplyDelete
  2. kalau dekat ngan rumah akan ku hlurkan buat mu Nur Hayati....

    ReplyDelete