Lauk-pauk untuk tengahari yang simple.
LEMAK CILI PADI TEMPOYAK
sumber : buku resipi Shahriah Abdullah
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
5 ekor ikan selar (disiang & dibersihkan)
1 batang serai (dititik)
400 ml santan pekat
Gula & garam secukup rasa
Bahan Tumbuk/Kisar :
3 sm kunyit hidup
1 sm halia
12 biji cili padi (boleh tambah jika nak pedas)
3 tbsp tempoyak
Cara membuat :
1. Campurkan santan, serai dan bahan tumbuk. Didihkan.
2. Masukkan ikan selar dan masak sehingga kuah menjadi pekat.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Sedia dihidangkan.
Masak tempoyak tu yg akak suka.... hulur sepinggan :D
ReplyDeletekalau dekat ngan rumah akan ku hlurkan buat mu Nur Hayati....
ReplyDelete