Wednesday, May 29, 2013
CAKE POPS
KEK POP
sumber dari : Majalah SAJI April 2013
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Kek Coklat :
2 cawan tepung serbaguna - diayak
1 cawan serbuk koko - diayak
1/2 tsp. soda bikarbonat - diayak
1/2 tsp. serbuk penaik - diayak
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak/minyak jagung
1 cawan susu cair
2 biji telur
1 cawan air panas
Bahan Krim Keju :
227 gm mentega tanpa garam
250 gm cream cheese
1 1/2 cawan gula aising - diayak
1 tsp. esen vanilla
Bahan Hiasan :
Coklat masakan putih/hitam
sedikit pewarna pink
beberapa batang lolipop
Cara Menyediakan :
Satukan kesemua bahan kek kecuali air panas di dalam mangkuk pengadun dan pukul pada kelajuan sederhana sehingga semuanya sebati.
Akhir sekali masukkan air panas perlahan-lahan ke dalam adunan. Apabila adunan sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang saiz 8/9 inci yang telah disapu/gris dengan mentega.
Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk membuat krim keju : Pukul mentega bersama dengan krim keju sehingga sebati dan kembang. Kemudian masukkan esen vanilla dan gula, pukul pada kelajuan tinggi sehingga menjadi gebu kembang keputihan.
Cairkan coklat masakan putih/hitam secara 'double boiler'. Letakkan beberapa titis pewarna pink untuk coklat masakan putih dan sebatikan. Ketepikan.
Kek coklat yang sudah masak, disejukkan kemudian dihancurkan. Kemudian kepal dan bulat-bulatkan dengan krim keju. Cucukkan batang lolipop.
Celupkan ke dalam coklat masakan pink. Hiaskan mengikut kreativiti sendiri.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam..
ReplyDeletecomelnya cake pop..apapun, memang nampak cantik dan sedap..penah sekali buat cake pop ni..ramai yang suka.
memang sedap..anak-anak suka..dlm sekelip mata habis..percubaan pertama membuat berpandukan pada majalah, buku & you tube..kurang menarik..hehe..
ReplyDelete