Wednesday, May 29, 2013
NASI MENTEGA KISMIS, RENDANG AYAM & ACAR
NASI MENTEGA KISMIS
sumber dari : tiffinbiru - CMG, tqvm
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
4 cawan beras basmathi (rendam 25 minit & toskan)
5 cawan air
1 cawan susu sejat IDEAL
1 kiub pati ayam Maggi (optional)
2 tbsp. mentega
1/3 cawan kismis kuning
Garam secukup rasa
Bahan Tumis :
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 batang serai (dititik)
1 helai daun pandan (disimpul)
1 inci halia (dihiris nipis)
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Bahan Hiasan : hirisan daun bawang/sup & bawang goreng
Cara membuat :
Dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumiskan sehingga berbau harum. Masukkan beras dan kacau mesra. Masakkan selama 1-2 minit. Masukkan pati kuib ayam Maggi (hancurkan - jika guna) dan gaul rata dan sebati.
Alihkan beras ke dalam rice cooker, tuangkan air dan susu cair. Kacau rata. Tambahkan garam secukup rasa dan tanak seperti biasa. Bila kering, taburkan kismis dan biar nasi betul-betul masak. Gaulkan dengan chopstick. Biarkan sebentar.
Taburkan dengan bahan hiasan sebelum dihidang bersama acar dan lauk kegemaran.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam..
ReplyDeletesedapnya menu..
terima kasih Bbwana adienia..
ReplyDeleteterima kasih Bbwana adienia..
ReplyDeletesalam zara, sedap nyer nmpak nasi tu.......
ReplyDelete