KEK PISANG

Wednesday, May 29, 2013

NASI MENTEGA KISMIS, RENDANG AYAM & ACAR










NASI MENTEGA KISMIS



sumber dari :   tiffinbiru - CMG, tqvm
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

    4   cawan   beras basmathi  (rendam 25 minit & toskan)
    5   cawan   air
    1   cawan   susu sejat IDEAL
    1   kiub      pati ayam Maggi (optional)
    2   tbsp.     mentega
 1/3   cawan   kismis kuning
Garam  secukup rasa


Bahan Tumis :

1   biji        bawang besar  (dipotong dadu)
2   ulas       bawang putih  (dihiris)
1   batang   serai  (dititik)
1   helai      daun pandan  (disimpul)
1   inci        halia  (dihiris nipis)
1   batang   kulit kayu manis
1   kuntum  bunga lawang
5   kuntum  bunga cengkih
2   biji         buah pelaga


Bahan Hiasan :   hirisan daun bawang/sup & bawang goreng



Cara membuat :

     Dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumiskan sehingga berbau harum.  Masukkan beras dan kacau mesra.  Masakkan selama 1-2 minit.  Masukkan pati kuib ayam Maggi (hancurkan - jika guna) dan gaul rata dan sebati.
     Alihkan beras ke dalam rice cooker, tuangkan air dan susu cair.  Kacau rata.  Tambahkan garam secukup rasa dan tanak seperti biasa.  Bila kering, taburkan kismis dan biar nasi betul-betul masak.  Gaulkan dengan chopstick.  Biarkan sebentar.
     Taburkan dengan bahan hiasan sebelum dihidang bersama acar dan lauk kegemaran.


4 comments: