Sunday, May 19, 2013
MUFFIN TRIPPLE COKLAT
MUFFIN TRIPPLE COKLAT
sumber dari : Majalah SAJI April 2012
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
150 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
1 tsp serbuk penaik
1/2 tsp soda bikarbonat
100 gm cip coklat
50 gm coklat masakan
200 gm susu segar
110 gm mentega
100 gm gula perang
1 biji telur (A/B)
1 tsp esen vanilla
Bahan Hiasan :
Cip coklat putih
Cara Penyediaan :
1. Campurkan tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik dan soda bikarbonat. Ayak dan ketepikan.
2. Dengan teknik double boiler, cairkan coklat masakan dan susu. Guna teknik sama untuk mencairkan mentega.
3. Seterusnya, campurkan telur dan gula perang. Kacau perlahan dengan whisk tangan.
4. Kemudian masukkan mentega yang telah dicairkan, campuran coklat masakan dan susu dan vanilla.
5. Masukkan bahan ayak dan cip coklat. Gaul sebati.
6. Masukkan adunan ke dalam acuan muffin dan hiaskan dengan taburan cip coklat putih.
7. Bakar selama 25-30 minit pada suhu 180'C.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment