KEK PISANG

Sunday, May 19, 2013

MUFFIN TRIPPLE COKLAT





MUFFIN TRIPPLE COKLAT



sumber dari  :  Majalah SAJI April 2012
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

150  gm   tepung gandum
  30  gm   serbuk koko
    1  tsp   serbuk penaik
 1/2  tsp   soda bikarbonat
100  gm   cip coklat
  50  gm   coklat masakan
200  gm   susu segar
110  gm   mentega
100  gm   gula perang
    1  biji   telur  (A/B)
    1  tsp   esen vanilla


Bahan Hiasan :

Cip coklat putih



Cara Penyediaan :

1.   Campurkan tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik dan soda bikarbonat.  Ayak dan ketepikan.
2.   Dengan teknik double boiler, cairkan coklat masakan dan susu.  Guna teknik sama untuk mencairkan mentega.
3.   Seterusnya, campurkan telur dan gula perang.  Kacau perlahan dengan whisk tangan.
4.   Kemudian masukkan mentega yang telah dicairkan, campuran coklat masakan dan susu dan vanilla.
5.   Masukkan bahan ayak dan cip coklat.  Gaul sebati.
6.   Masukkan adunan ke dalam acuan muffin dan hiaskan dengan taburan cip coklat putih.
7.   Bakar selama 25-30 minit pada suhu 180'C.





No comments:

Post a Comment