KEK PISANG

Monday, May 20, 2013

KEK SIFON PELANGI










KEK SIFON PELANGI



sumber dari   :   Majalah SEDAP Jun 2013 - sedap & gebu
dicuba oleh   :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

100  gm   tepung gandum
  20  gm   tepung jagung
 1/2  tsp   serbuk penaik
  25  gm   gula kastor
  60  gm   susu cair  (saya guna susu segar)
  30  gm   minyak masak
 1/2  tsp   esen vanilla
    5  biji   kuning telur  (B)
    5  biji   putih telur  (B)
 1/2  tsp   garam
100  gm   gula kastor
 1/8  tsp   pewarna merah
 1/8  tsp   pewarna oren
 1/8  tsp   pewarna kuning
 1/8  tsp   pewarna hijau
 1/8  tsp   pewarna biru
 1/8  tsp   pewarna ungu


Loyang Chiffon saiz :  8 inci - tidak perlu digris


Cara membuat :

1.   Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik.  Ayak.  Masukkan gula kastor.  Kacau rata.

2.   Campurkan susu segar dan minyak masak.  Kacau rata.  Tuangkan ke dalam campuran tepung.  Kacau rata.  Masukkan kuning telur dan esen vanilla.  Kacau rata.

3.   Pukul putih telur dan garam sehingga setengah kembang.  Masukkan gula kastor (100 gm) sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga kembang.

4.   Tuangkan ke dalam campuran tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dikaup balik perlahan-lahan.

5.   Bahagikan kepada 6 bahagian.  Masukkan warna yang berbeza pada setiap bahagian adunan.

6.   Tuangkan ke dalam loyang sifon tanpa disapu marjerin.  Mulakan dengan warna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan akhir sekali warna merah.

7.   Bakar dengan menggunakan api bawah suhu ketuhar 170'C selama 55 minit sehingga masak.

8.   Terbalikkan loyang dan biarkan sehingga sejuk.  Kemudian keluarkan daripada loyang.

2 comments:

  1. Wah indah sungguh pelangi itu, hulur lah sepotong pd akak ;-)

    ReplyDelete
  2. terima kasih Nur Hayati..pasti ku hulur sepotong jika anda dekat dengan ku..hehe...

    ReplyDelete