Sunday, May 5, 2013
STRAWBERRY PAVLOVA
STRAWBERRY PAVLOVA
Bahan-bahan :
200 ml putih telur (4 bji - gred B)
160 gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar
2 tsp tepung jagung
1 tsp strawberry emulco
beberapa titik pewarna pink
Topping :
200 ml non-dairy whipping cream
Buah-buahan segar ikut pilihan
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 120'C. Alaskan dulang dengan kertas baking.
2. Pukul putih telur hingga berbuih. (Pastikan bekas dan mixer bersih dari minyak). Masukkan gula, cream of tartar dan tepung jagung. Masukkan strawberry emulco dan sedikit pewarna pink. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan bertanduk.
3. Masukkan ke dalam piping bag dan picitkan ke dalam acuan bulat saiz 7 inci. (lukiskan bulatan atas kertas baking). Ratakan permukaannya dengan spatula.
4. Bakar di rak tengah selama 1 jam. Tutupkan suis oven dan biarkan pavlova mengering didalamnya selama 30 minit. (Permukaan dan tepi pavlova kelihatan retak dan berwarna kuning keemasan).
5. Untuk topping : Pukul non-dairy whipping cream hingga kental. Picitkan/sapukan ke atas pavlova dan hiaskan dengan buah-buahan hiris.
6. Rasanya manis, rangup di luar dan chewy didalam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment