KEK PISANG

Sunday, May 5, 2013

STRAWBERRY PAVLOVA








STRAWBERRY PAVLOVA



Bahan-bahan :

200  ml   putih telur  (4 bji  -  gred B)
160  gm  gula kastor
 1/4  tsp  cream of tartar
    2  tsp  tepung jagung
    1  tsp  strawberry emulco
beberapa titik pewarna pink


Topping :

200  ml   non-dairy whipping cream
Buah-buahan segar ikut pilihan



Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 120'C.  Alaskan dulang dengan kertas baking.

2.   Pukul putih telur hingga berbuih.  (Pastikan bekas dan mixer bersih dari minyak).  Masukkan gula, cream of tartar dan tepung jagung.  Masukkan strawberry emulco dan sedikit pewarna pink.  Pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan bertanduk.

3.   Masukkan ke dalam piping bag dan picitkan ke dalam acuan bulat saiz 7 inci.  (lukiskan bulatan atas kertas baking).  Ratakan permukaannya dengan spatula.

4.   Bakar di rak tengah selama 1 jam.  Tutupkan suis oven dan biarkan pavlova mengering didalamnya selama 30 minit.  (Permukaan dan tepi pavlova kelihatan retak dan berwarna kuning keemasan).

5.   Untuk topping :  Pukul non-dairy whipping cream hingga kental.  Picitkan/sapukan ke atas pavlova dan hiaskan dengan buah-buahan hiris.

6.   Rasanya manis, rangup di luar dan chewy didalam.

No comments:

Post a Comment