Wednesday, May 1, 2013
KEK GULA HANGUS
KEK GULA HANGUS/KEK SARANG SEMUT
sumber dari : mamawandiha, tk untuk resipi
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Gula Hangus :
(buat ini dahulu)
2 cawan gula pasir
2 cawan air panas mendidih
3 tbsp. mentega (penuh)
Cara-cara :
Masukkan gula pasir ke dalam kuali atau periuk dan masakkan dengan api sederhana hingga gula larut menjadi warna keemasan seperti warna madu. Kemudian masukkan air panas mendidih. Pastikan ianya cair sepenuhnya barulah dimasukkan mentega, biarkan mentega larut. Tutupkan api dan sejukkan.
Bahan lain :
7 biji telur (A)
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat (anggaran : 252 gm)
2 tsp. soda bikarbonat
1 tsp. baking powder
1 tsp. esen vanilla
Acuan : 9 inci persegi, gris dengan sedikit mentega & alas dengan baking paper
Cara-cara :
Pukul telur hingga kembang. Masukkan susu pekat. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan esen vanilla, gaul sebati. Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder, kemudian masukkan ke dalam adunan telur tadi dan gaul sebati. Akhir sekali masukkan air gula hangus yang sudah sejuk dan gaul sebati.
Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 1 - 1 1/4 jam menggunakan api bawah pada suhu 180'C kemudian 5-10 minit terakhir gunakan api atas dan bawah hingga masak. (Adunan ini tidak perlu diperap).
TIPS : untuk mendapat potongan yang cantik dan berlubang, belah ditengah kemudian tengok arah urat kek, dan potonglah kek secara melintang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Assalam..wow mengiurkan..mesti sedap..rajin membaking..
ReplyDeletebukan rajin sangat adda tetapi sekadar menghilangkan boring..
ReplyDeletekek ni memang sedappp..cubalah..