KEK PISANG

Wednesday, May 1, 2013

KEK GULA HANGUS








KEK GULA HANGUS/KEK SARANG SEMUT


sumber dari  :  mamawandiha, tk untuk resipi
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan Gula Hangus :
(buat ini dahulu)


2   cawan   gula pasir
2   cawan   air panas mendidih
3   tbsp.     mentega (penuh)


Cara-cara :

     Masukkan gula pasir ke dalam kuali atau periuk dan masakkan dengan api sederhana hingga gula larut menjadi warna keemasan seperti warna madu.  Kemudian masukkan air panas mendidih.  Pastikan ianya cair sepenuhnya barulah dimasukkan mentega, biarkan mentega larut.  Tutupkan api dan sejukkan.


Bahan lain :

   7   biji        telur  (A)
   2   cawan   tepung gandum
1/2   tin         susu pekat  (anggaran : 252 gm)
   2   tsp.       soda bikarbonat
   1   tsp.       baking powder
   1   tsp.       esen vanilla


Acuan :  9 inci persegi, gris dengan sedikit mentega & alas dengan baking paper


Cara-cara :

     Pukul telur hingga kembang.  Masukkan susu pekat.  Pukul lagi hingga sebati.  Masukkan esen vanilla, gaul sebati.  Ayakkan tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder, kemudian masukkan ke dalam adunan telur tadi dan gaul sebati.  Akhir sekali masukkan air gula hangus yang sudah sejuk dan gaul sebati.
     Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 1 - 1 1/4 jam menggunakan api bawah pada suhu 180'C kemudian 5-10 minit terakhir gunakan api atas dan bawah hingga masak.  (Adunan ini tidak perlu diperap).


TIPS  :  untuk mendapat potongan yang cantik dan berlubang, belah ditengah kemudian tengok arah urat kek, dan potonglah kek secara melintang.

2 comments:

  1. Assalam..wow mengiurkan..mesti sedap..rajin membaking..

    ReplyDelete
  2. bukan rajin sangat adda tetapi sekadar menghilangkan boring..
    kek ni memang sedappp..cubalah..

    ReplyDelete