KEK PISANG

Tuesday, May 28, 2013

KUIH CARA BERLAUK TUNA & TUNA PUFF


 KUIH CARA BERLAUK TUNA


 lebihan inti digunakan untuk buat TUNA PUFF





KUIH CARA BERLAUK TUNA



sumber dari  :   tiffinbiru - CMG, tqvm
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan Inti :

    1  tin         ikan tuna  (tos & hancurkan isinya)
    1  tbsp      rempah kari ikan
    1  biji        bawang besar  (didadukan)
    1  ulas       bawang putih  (didadu halus)
sedikit hirisan halia  (cincang halus)
    1  tbsp       sos cili
 1/2  tsp         serbuk lada hitam
    1  pokok   daun sup  (dihiris halus)
    1  biji         cili merah  (buang biji dan didadu kecil-kecil)
Garam dan gula secukupnya


Bahan Kuih Cara :

  75  gm   tepung gandum
    1  biji   telur  (A)
165  ml    santan
    2  tbsp mentega  (dicairkan)
secubit garam
2-3  titik   pewarna kuning


Cara membuat  :

1.   Untuk Inti :  Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.  Masukkan sos cili dan rempah kari.  Kacau rata dan masak sekejap dengan api perlahan.  Tambahkan ikan tuna, gaul rata.  Tambahkan garam, serbuk lada hitam dan sedikit gula.  Kacau dan masak sekejap.  Tutupkan api, masukkan hirisan daun sup dan cili merah (tinggalkan sedikit untuk hiasan), gaul rata dan sejukkan.

2.   Untuk Adunan Kuih Cara :  Satukan tepung gandum, telur dan santan.  Kacau rata dan masukkan mentega cair, sedikit garam dan pewarna kuning.  Kacau hingga licin, tapis dan ketepikan.  (Atau anda boleh masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam blender dan kisar hingga sebati).

3.   Panaskan acuan cara di atas dapur gas, gunakan api kecil.  Sapukan setiap lubang acuan dengan sedikit minyak.  Tuangkan adunan 3/4 penuh ke dalam setiap lubang acuan.  Bila nampak sedikit pucat, sudukan 1/3 sudu kecil inti di bahagian atas setiap kuih cara tadi.  Taburkan sedikit cili merah dan hirisan daun sup.  Tutupkan permukaan acuan.  Biarkan masak.  Buat hingga habis.

No comments:

Post a Comment