Melt Chocolate Cheese - sangat sedap
MELT CHOCOLATE CHEESE
sumber dari : Majalah AROMA Mei 2013
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
Lapisan Bawah :
100 gm biskut merrie - dihancurkan
60 gm butter - cairkan
Lapisan Cheese :
250 gm cream cheese
250 ml whipping cream
100 gm gula kastor
1 tbsp perahan lemon
Lapisan Ganache Coklat :
150 gm coklat masakan
120 ml whipping cream
15 gm butter
Hiasan : Ice-cream coklat/serbuk biskut merrie & coklat rice warna-warno
Cara Penyediaan :
1. Hancurkan biskut merrie hingga menjadi serbuk. Campurkan butter cair dan gaul mesra. Ketepikan.
2. Pukul cream cheese, whipping cream, gula dan juga jus perahan lemon hingga sebati. Ketepikan.
3. Panaskan whipping cream tanpa perlu mendidih. Masukkan coklat masakan dan gaul sebati hingga coklat cair. Kemudian masukkan butter dan kacau.
4. Untuk penyediaan : Sediakan bekas kecil, masukkan biskut merrie dan tekan padat sedikit didasar bekas. Kemudian ambil 2-3 sudu cheese dan tuang di atas biskut tadi. Seterusnya tuang 2-3 sudu ganache coklat di atas lapisan cheese.
5. Kemudian ulang lapisan cheese dan akhir sekali lapisan coklat.
6. Hiaskan dengan ice-cream coklat, serbuk biskut merrie dan coklat rice warna-warni atau apa juga hiasan yang disukai. Sejukkan dahulu baru dihidang. (menghasilkan : 10 bekas seperti di atas) - (sangat sedap.)
Assalam
ReplyDeleteNampak sedap..mesti sedap ni..
Sedapnya zara... hulur satu cswan utk akak ehe :D
ReplyDeleteAssalam kembali Umiazah
ReplyDeletememang sedap cubalah....
Pada Nur Hayati...kalau rumah kita berdekatan akan akak hulur untuk mu..memang sedap..cubalah..
ReplyDelete