KEK PISANG

Thursday, May 2, 2013

MELT CHOCOLATE CHEESE



 Melt Chocolate Cheese  -  sangat sedap





MELT CHOCOLATE CHEESE


sumber dari  :   Majalah AROMA Mei 2013
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

Lapisan Bawah :

100  gm   biskut merrie - dihancurkan
  60  gm   butter  -  cairkan


Lapisan Cheese :

250  gm     cream cheese
250  ml      whipping cream
100  gm     gula kastor
    1  tbsp   perahan lemon


Lapisan Ganache Coklat :

150  gm   coklat masakan
120  ml    whipping cream
  15  gm   butter


Hiasan :   Ice-cream coklat/serbuk biskut merrie & coklat rice warna-warno


Cara Penyediaan :

1.   Hancurkan biskut merrie hingga menjadi serbuk.  Campurkan butter cair dan gaul mesra.  Ketepikan.

2.   Pukul cream cheese, whipping cream, gula dan juga jus perahan lemon hingga sebati.  Ketepikan.

3.   Panaskan whipping cream tanpa perlu mendidih.  Masukkan coklat masakan dan gaul sebati hingga coklat cair.  Kemudian masukkan butter dan kacau.

4.   Untuk penyediaan :  Sediakan bekas kecil, masukkan biskut merrie dan tekan padat sedikit didasar bekas.  Kemudian ambil 2-3 sudu cheese dan tuang di atas biskut tadi.  Seterusnya tuang 2-3 sudu ganache coklat di atas lapisan cheese.

5.   Kemudian ulang lapisan cheese dan akhir sekali lapisan coklat.

6.   Hiaskan dengan ice-cream coklat, serbuk biskut merrie dan coklat rice warna-warni atau apa juga hiasan yang disukai.  Sejukkan dahulu baru dihidang.  (menghasilkan :  10 bekas seperti di atas)  -  (sangat sedap.)

4 comments:

  1. Assalam
    Nampak sedap..mesti sedap ni..

    ReplyDelete
  2. Sedapnya zara... hulur satu cswan utk akak ehe :D

    ReplyDelete
  3. Assalam kembali Umiazah
    memang sedap cubalah....

    ReplyDelete
  4. Pada Nur Hayati...kalau rumah kita berdekatan akan akak hulur untuk mu..memang sedap..cubalah..

    ReplyDelete