KEK PISANG

Tuesday, June 10, 2014

BROWNIES







BROWNIES
sumber :  buku resipi  'Koleksi Terbaik Norzailina Nordin'



Bahan-bahan :

    4  biji  telur 'B'
165  gm  gula kastor  
200  gm  gula perang  
200  gm  mentega -  dicairkan
137  gm  serbuk koko
  70  gm  tepung gandum
    2  tsp  esen vanilla
 1/2  tsp  garam


Cara-cara :

1.   Putar telur sehingga kembang.
2.   Masukkan kedua-dua jenis gula.  Putar lagi.
3.   Apabila gula hancur, masukkan kesemua bahan lain.
4.   Kacau rata dan tuangkan ke dalam loyang pembakar.  Taburkan dengan coklat chip di atasnya jika suka.
5.   Bakar pada suhu 150'C selama 45-50 minit ataupun sehingga masak.  Biar sejuk sebelum dipotong.

TIP :   Tambah coklat cip & kacang walnut yang telah dipanggang & dicincang untuk lebih rasa.

No comments:

Post a Comment