KEK PISANG

Wednesday, June 25, 2014

JEJARI OREN/ORANGE FINGER








JEJARI OREN / ORANGE FINGER
buku resipi 'Jamuan Biskut' - Chef Zubaidah -  sedap & rangup



Bahan A :

125  gm  mentega
  10  gm  lelemak/shortening
  50  gm  gula aising


Bahan B :

 1/2  tsp  pes oren


Bahan C :

  25  gm  serbuk badam
120  gm  tepung gandum
  25  gm  tepung kentang
  25  gm  tepung susu
  30  gm  tepung jagung


Hiasan :

coklat oren (dicairkan)
serbuk roti putih


Cara-cara :

1.   Sebatikan bahan-bahan A.
2.   Masukkan bahan B dan gaulkan sehingga rata.
3.   Masukkan semua bahan C dan uli hingga menjadi doh.
4.   Canai dan terap doh dengan acuan segi empat panjang.
5.   Susunkan di atas dulang pembakar yang telah digris dan bakar pada suhu 150'C selama 30 minit.
6.   Setelah biskut sejuk, celupkan biskut ke dalam coklat oren dan golekkan biskut ke dalam serbuk roti putih.

No comments:

Post a Comment