KEK PISANG

Saturday, June 28, 2014

PAVLOVA WARNA BIRU !!!









PAVLOVA BIRU
dari buku 'Koleksi Terbaik Norzailina Nordin'



Bahan-bahan :

   4   biji   putih telur, suhu bilik
146  gm   gula kastor  (2/3  cawan)
    1  sudu teh  krim tartar
    1  sudu teh  tepung jagung
    1  sudu makan  esen vanilla
sedikit pewarna biru (jika suka)

Hiasan :  hirisan strawberi/raspberi/blueberi/delima dll.


Bahan Krim :

250  ml   krim putar jenis 'non-dairy'  (1 cawan)
    2  sudu makan  gula aising


Cara-cara :

1.   Panaskan ketuhar pada suhu 160'C selama 10 minit.
2.   Putar putih telur sehingga kembang.
3.   Masukkan gula sedikit demi sedikit, pukul sebati.  Masukkan krim tartar, tepung jagung dan esen vanilla, putar lagi sehingga kental.
4.   Ratakan adunan dalam bentuk bulatan 22 sm di atas kertas kalis minyak.  Turunkan suhu kepada 100'C, bakar selama 1 1/2 jam.  Biar sejuk di dalam ketuhar.
5.   Untuk krim :  Putar krim dan gula sehingga kental.  Sapukan ke atas pavlova.  Hiaskan dengan hirisan buah-buahan pilihan.

No comments:

Post a Comment