KEK PISANG

Sunday, June 1, 2014

PUDING ROTI








PUDING ROTI
sumber  :  hanamemories




Bahan-bahan :

    4  keping  roti
    2  biji  telur gred 'B'
 1/2  cawan  susu pekat manis
170  ml  susu cair
  10  gm  serbuk agar-agar
 1/2  cawan  gula pasir
    2  tbsp  mentega atau marjerin
230  ml  air  (3 1/2 cawan)
Pewarna pilihan secukupnya

Loyang :  8 inci (saya guna 9 inci ; dibasahkan terlebih dahulu untuk memudahkan puding keluar dari acuan)


Cara Penyediaan :

1.   Didihkan 3 cawan air, serbuk agar-agar dan gula pasir di dalam periuk.
2.   Kisarkan roti, telur, susu pekat, susu cair dan baki air (1/2 cawan) hingga halus kemudian dituangkan ke dalam periuk berisi agar-agar yang telah mendidih tadi.
3.   Masukkan mentega dan kacau rata sampai mendidih.  Tutupkan api.
4.   Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna pilihan secukupnya, kacau sebati.
5.   Tuangkan ke dalam loyang secara berselang-seli hingga kesemua adunan habis.
6.   Sejukkan sebentar sebelum disimpan di dalam peti ais selama 1 jam atau hingga membeku dengan sempurna.

No comments:

Post a Comment