KEK PISANG

Monday, June 30, 2014

KEK COKLAT AMERIKA







KEK COKLAT AMERIKA
buku resipi 'Jamuan Kek' - Chef Zubaidah



Bahan-bahan :

250  gm    mentega
300  gm    gula kastor
    1  tbsp  ovalette
    4  biji    telur 'B'
250  gm    tepung naik sendiri *
    1  tsp    serbuk penaik *
    1  tsp    soda bikarbonat *
  80  gm    serbuk koko *  ( * diayak )
100  gm    susu UHT perisa coklat
    1  tbsp  emulco coklat
sedikit kepingan badam untuk hiasan


Cara-cara :

1.   Pukul mentega, gula kastor dan ovalette sehingga sebati.
2.   Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati.
3.   Masukkan tepung naik sendiri bersama soda bikarbonat, serbuk penaik dan serbuk koko, gaulkan sehingga sebati.
4.   Masukkan susu perisa coklat dan emulco coklat, gaulkan sehingga rata.
5.   Tuangkan adunan ke dalam acuan bersaiz 8 inci dan taburkan kepingan badam di atasnya.  Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama 1 jam atau hingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment