KEK PISANG

Saturday, June 28, 2014

NASI MENTEGA KISMIS









NASI MENTEGA KISMIS
sumber dari  :  yatiememories ; thanks



Bahan-bahan :

   4   cawan   beras basmathi ; cuci bersih & direndam selama 25 minit ; toskan
   5   cawan   air
   1   cawan   susu cair
   1   kiub      pati ayam 'Maggi/Knorr'
   2   tbsp      mentega
1/3   cawan   kismis kuning


Bahan Tumis :

1   biji   bawang besar  -  dipoting dadu
2   ulas  bawang putih  -  dihiris
1   batang   serai  -  dititik
1   helai   daun pandan  -  disimpul
1   inci   halia  -  dihiris nipis
1   batang   kulit kayu manis
1   kuntum  bunga lawang
2   kuntum  bunga cengkih
2   biji   buah pelaga


Bahan Hiasan :

Hirisan daun bawang & daun sup
Bawang goreng


Cara Memasak :

1.   Di dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumiskan sehingga harum.  Masukkan beras dan kacaukan sehingga mesra, masak anggaran 1-2 minit.  Masukkan pati kiub ayam (hancurkan dulu) dan gaulkan rata.  Tutupkan api.

2.   Alihkan beras ke dalam periuk rice cooker, tuangkan air dan susu cair, kacau rata.  Tambahkan garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa.  Bila nasi telah kering taburkan kismis dan biarkan nasi betul-betul masak.  Gaulkan nasi dengan chopstick secara perlahan-lahan agar nasi tidak patah.  Biarkan sebentar.

3.   Taburkan bahan-bahan hirisan sebelum dihidangkan bersama lauk kegemaran.

No comments:

Post a Comment