KEK PISANG

Saturday, June 7, 2014

WHITE ALMOND COOKIES


 rasa biskut ini sedap seakan-akan biskut sujee...






WHITE ALMOND COOKIES
dari buku 'Festive Cookies' - Chef Asma



Bahan A :

  90  gm  gula aising
140  gm  tepung jagung
280  gm  tepung gandum
 1/2  tsp  soda bikarbonate

Bahan B :

200  ml  minyak jagung

Bahan C :

100  gm  kepingan badam  -  panggang & hancurkan


Cara-cara :

1.   Ayak semua bahan A di dalam mangkuk adunan.
2.   Satukan semua bahan A, B dan C, adun sehingga sebati dan menjadi doh.
3.   Rehatkan 15 minit, canai doh sehingga 1 cm tebal dan terap dengan penerap biskut.  (saya bulat-bulatkan menjadi bebola, anggaran 1 tsp setiap bebola).  Susun di dalam dulang pembakar.
4.   Panaskan oven.  Bakar pada suhu 150'C selama 15-20 minit.

No comments:

Post a Comment