KEK PISANG

Monday, June 30, 2014

RAMADAN KE 2


Kek Coklat Amerika & Kek Badam - bekalan untuk
anak-anak bawa balik ke asrama setiap satu seorang...








KEK BADAM
buku resipi 'Jamuan Kek' - Chef Zubaidah



Bahan-bahan :

250  gm     mentega
150  gm     gula kastor
    5  biji     telur 'B'
250  gm     tepung naik sendiri
100  gm     serbuk badam
  50  gm     susu pekat manis
    1  tbsp   sirap emas (golden syrup)
    1  tsp     esen vanilla
sedikit kepingan badam untuk hiasan


Cara-caranya :

1.   Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan gebu.
2.   Masukkan telur satu persatu.  Kemudian masukkan serbuk badam, sirap emas dan esen vanilla.
3.   Masukkan tepung naik sendiri dan susu pekat manis.
4.   Gaulkan adunan sehingga rata dan tuangkan ke dalam acuan bersaiz 8 inci yang telah digris & dialas dengan kertas minyak.
5.   Taburkan kepingan badam di atas adunan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama 50 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment