KEK PISANG

Thursday, December 22, 2016

KUIH APAM MANJA...











KUIH APAM MANJA
sumber  :    zulfazalovescooking...





Bahan Untuk Kulit :  (11 pcs)

1  cawan  tepung naik sendiri  ATAU  guna tepung gandum + 1 sudu teh baking powder =  ayak
1  biji  telur gred A/B  (saya guna gred A)
1/4  cawan  gula kastor
1/2  cawan  susu segar/susu cair
1/2  cawan  air
1  sudu besar  marjerin  -  dicairkan
secubit garam


Cara-Cara :

     Pukul telur dan gula sehingga kembang.  Kemudian satukan dengan kesemua bahan-bahan lain dan kacau sehingga sebati.  (Saya satukan kesemua bahan ke dalam pengisar dan kisar selama 10 minit).
     Kemudian buat bulatan kira-kira 4 inci lebar di atas kuali leper (sebaiknya non-stick pan), apabila ia kering letakkan inti (anggaran 1 sudu kecil) di bahagian tengah dan lipat, picit dan angkat.  Buat hingga semua adunan habis.


Bahan Untuk Inti :  (buat ini dulu)

1/2  cawan  tepung gandum
1  sudu besar  tepung jagung/tepung kastad
1/2  cawan  gula kastor
1 1/2  cawan  air
sedikit esen vanilla
sedikit pewarna kuning (optional)


Cara-Cara :

     Satukan kesemua bahan untuk inti dan tapis.  Masak di atas api perlahan sehingga likat dan berkilat.  Tutup api dan sejukkan sebelum digunakan.

Nota :   Untuk filling ; boleh guna :  vanilla cream@cream custard, kaya atau inti kelapa...

2 comments: