KEK PISANG

Tuesday, January 29, 2013

Fruity Pastry Cake

 Kek ini sedap tetapi bahagian atasnya (buah-buahan) terhangus sedikit
tetapi nasib baik bahagian dalamnya tidak terjejas.  Terlupa nak tutup bahagian atas (buah-buahan) dengan foil.







KEK PASTRI BUAH-BUAHAN



resipi dari buku 'Jamuan Kek'



Bahan-bahan :

200  gm   mentega
150  gm   gula kastor
    6  biji   telur  (A)
120  ml    susu cair
400  gm   tepung naik sendiri
    1  tsp   jus oren Sunquick
    1  tsp   esen vanilla

Hiasan :

buah pic, strawberi, buah-buahan campuran

Loyang  :  7 inci, gris dan alas dengan baking paper


Caranya :

1.   Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang.
2.   Masukkan telur satu demi satu diikuti dengan esen vanilla.  Gaulkan hingga rata.
3.   Kemudian masukkan jus oren Sunquick dan gaulkan sebati.
4.   Masukkan tepung naik sendiri berselang-seli dengan susu cair dan gaulkan hingga rata.
5.   Tuangkan adunan ke dalam acuan dan taburkan hiasan ke atasnya.
6.   Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama 50 minit atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment