KEK PISANG

Monday, January 14, 2013

Lauk untuk tengahari

 SAMBAL SOTONG KEMBANG




SAMBAL SOTONG KEMBANG


sumber dari  :   kongsiresipi.com
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

   3   ekor       sotong kembang  (potong ikut suka & cuci bersih)
   2   cawan    cili kering kisar
   1   biji         bawang besar  (dihiris)
1/2  ibu jari    belacan
   1  keping    asam gelugur
   3  tbsp.       kicap manis cap  "kipas udang"
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Penyediaan :

1.   Panaskan minyak secukupnya.  Tumiskan bawang besar sekali dengan cili kisar dan belacan hingga cili kelihatan garing dengan api kecil.
2.   Masukkan garam dan gula secukup rasa kemudian masukkan sotong.
3.   Masukkan asam keping, biarkan mendidih hingga sotong mengeluarkan air.
4.   Tambahkan kicap dan rasa garam dan gulanya.  Tutup api.  Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment