SAMBAL SOTONG KEMBANG
SAMBAL SOTONG KEMBANG
sumber dari : kongsiresipi.com
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
3 ekor sotong kembang (potong ikut suka & cuci bersih)
2 cawan cili kering kisar
1 biji bawang besar (dihiris)
1/2 ibu jari belacan
1 keping asam gelugur
3 tbsp. kicap manis cap "kipas udang"
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Cara Penyediaan :
1. Panaskan minyak secukupnya. Tumiskan bawang besar sekali dengan cili kisar dan belacan hingga cili kelihatan garing dengan api kecil.
2. Masukkan garam dan gula secukup rasa kemudian masukkan sotong.
3. Masukkan asam keping, biarkan mendidih hingga sotong mengeluarkan air.
4. Tambahkan kicap dan rasa garam dan gulanya. Tutup api. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment