RENDANG AYAM Yatiememories
RENDANG AYAM Yatiememories
sumber resipi : yatiememories, tqvm.
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
1 ekor ayam (dipotong kecil)
2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit (disiat)
2 keping asam gelugur
1 keping kecil gula kabung
Garam secukupnya
Bahan B : (dikisar)
3 labu bawang besar atau 1 biji bawang besar + 10 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
5 batang serai (diambil bahagian putihnya)
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering (direndam hinnga kembang)
15 biji cili api
Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali kerisik, daun kunyit, garam dan gula kabung ke dalam kuali dan kacau sebati di atas api perlahan.
2. Masakkan hingga ayam kelihatan lembut dan kuahnya sebati. Kacau sekali-sekala agar tidak hangus.
3. Masukkan garam, gula, kerisik dan daun kunyit. Kacau rata, seimbangkan rasanya dan masak hingga kuah agak pekat. Tutupkan api dan bolehlah dihidangkan dengan nasi panas.
sedapnya..mmg berbaloi ni klu dpt ratah rendang..
ReplyDeletebetul tu adda, anak-anak dirumah ni buat ratah saja..tak jadi lauk...
ReplyDelete