KEK PISANG

Friday, January 4, 2013

Rendang Ayam Yatiememories


 RENDANG AYAM Yatiememories




RENDANG AYAM  Yatiememories


sumber resipi  :   yatiememories, tqvm.
dicuba oleh     :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan A :

   1    ekor      ayam  (dipotong kecil)
   2    cawan   santan pekat  (dari  1 biji kelapa)
1/2    cawan   kerisik
   2    helai      daun kunyit  (disiat)
   2    keping   asam gelugur
   1    keping   kecil gula kabung
Garam secukupnya


Bahan B :  (dikisar)

   3    labu      bawang besar  atau  1  biji bawang besar + 10 biji bawang kecil
   5    ulas       bawang putih
   5    batang   serai  (diambil bahagian putihnya)
   3    inci        halia
   1    inci        lengkuas
   1    inci        kunyit hidup
 15    tangkai  cili kering  (direndam hinnga kembang)
 15    biji        cili api


Cara-cara :

1.   Masukkan semua bahan kecuali kerisik, daun kunyit, garam dan gula kabung ke dalam kuali dan kacau sebati di atas api perlahan.
2.   Masakkan hingga ayam kelihatan lembut dan kuahnya sebati.  Kacau sekali-sekala agar tidak hangus.
3.   Masukkan garam, gula, kerisik dan daun kunyit.  Kacau rata, seimbangkan rasanya dan masak hingga kuah agak pekat.  Tutupkan api dan bolehlah dihidangkan dengan nasi panas.

2 comments:

  1. sedapnya..mmg berbaloi ni klu dpt ratah rendang..

    ReplyDelete
  2. betul tu adda, anak-anak dirumah ni buat ratah saja..tak jadi lauk...

    ReplyDelete