KEK PISANG

Sunday, January 20, 2013

Kek Coklat Pisang

 sebelum dimekap
 selepas dimekap




KEK PISANG COKLAT


resipi oleh  :   dapurkakyah (kek ini sangat sedap & moist)
dicuba oleh :  zara


Bahan-bahan :

180  gm        mentega, dicairkan
    4  biji        telur  (A)
270  gm        gula perang
    2  tsp        esen vanilla
    1  tsp        garam halus
180  gm        tepung naik sendiri
100  gm        serbuk koko
    1  cawan   susu cair/susu segar (saya guna susu segar)
  40  gm        walnut  (bakar sedikit & cincang)
  30  gm        serbuk badam
    3  biji        pisang,  dilenyek  (saya guna 5 biji pisang emas)
100  gm        coklat chip

Acuan :  8" bulat, gris & alas


Cara membuat :

     Ayakkan tepung, serbuk koko dan garam.  Ketepikan dulu.  Pukul telur dan gula hingga kembang.  Masukkan mentega cair dan pisang lenyek.  Masukkan juga serbuk badam dan walnut, putar hingga sebati.  Masukkan susu, vanilla dan campuran tepung.  Akhir sekali masukkan coklat cip, kacau sebati dengan spatula.
     Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam/hingga masak pada suhu 180'C.


Coklat Ganache CMG :

200  gm  coklat masakan, cincang
150  ml   UHT Whipping Cream  (boleh diganti dengan susu cair - 100 ml)
    1  tsp  mentega


Cara-cara :

     Satukan coklat masakan dan whipping cream dalam mangkuk tahan panas.  Cairkan secara double boiler, bila semua telah larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata kemudian bolehlah dituang ke atas kek.  Biarkan coklat mengeras sedikit dan bolehlah dihias ikut kreativiti.

2 comments:

  1. Salam.Nampak sedap nih..nanti boleh cuba :)

    ReplyDelete
  2. salam & thanks mira meeraiKiroro..kek ni memang sedap..cuba jangan tak cuba..

    ReplyDelete