KEK PISANG

Wednesday, January 16, 2013

Pavlova

 MINI PAVLOVA





MINI PAVLOVA


rujukan dari  :  Citarasawan & Joy of Baking
dicuba oleh saya



Bahan-bahan :

200  ml   putih telur  (4 biji)
160  gm  gula kastor
 1/4  tsp  cream of tartar
    2  tsp  tepung jagung
 1/2  tsp  esen vanilla
    1  tsp  cuka masakan

Toping :

    1    cawan  whipping cream -  dipukul kental
1 1/2  tbsp      gula kastor atau gula icing
   1/2  tsp        esen vanilla
Buah-buahan segar ikut suka


Cara Penyediaan :

1.   Panaskan oven pada suhu 170'C.  Alas dulang pembakar dengan baking paper atau papercup liner.
2.   Pukul putih telur hingga berbuih kemudian masukkan gula kastor, cream of tartar.  Pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan bertanduk.  Masukkan esen vanilla, pukul sebati.
3.   Masukkan tepung jagung dan cuka masakan.  Kaupbalik dengan spatula hingga sebati.
4.   Masukkan adunan meringue ke dalam piping bag dengan nozle bintang dan picitkan ke atas dulang.  Buat bulat 6 diameter.  (atau paip ke atas papercupliner).
5.   Bakar di rak tengah selama 1 jam.  (biar ia sejuk di dalam oven)
6.   Toping :  Pukul whipping cream hingga kental.  Masukkan gula dan esen vanilla.  Gaul sebati.
7.   Picitkan/sapu ke atas meringue dan taburkan dengan hirisan buah-buahan segar.

No comments:

Post a Comment