KEK CAWAN COKELAT PANDAN
KEK CAWAN COKELAT PANDAN
sumber dari : Majalah AROMA Jun 2012
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
125 gm mentega - dicairkan dan sejukkan
125 gm gula kastor
125 gm tepung gandum - diayak
4 biji telur
1/2 tbsp ovallate
2 tbsp susu pekat manis
1 tbsp serbuk koko
1/2 tsp esen vanilla
1/2 tbsp coklat emulco
1/2 tsp pes pandan
Pewarna - kuning dan hijau
Cara Penyediaan :
1. Panaskan oven pada suhu : 170'C.
2. Susun cawan kertas dalam loyang - ketepikan.
3. Dalam mangkuk pengadun, masukkan tepung, gula kastor, ovallate, telur dan susu pekat manis, kacau rata dengan whisk hingga semua sebati.
4. Kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu. (anggaran 7-8 minit)
5. Tuangkan mentega cair dan gaul rata dengan spatula.
6. Bahagikan kepada 3 bahagian sama banyak, satu diletak pandan paste dan pewarna hijau - kacau rata.
7. Satu lagi diletak coklat emulco dan serbuk koko - kacau sebati. Satu bahagian lagi letakkan esen vanilla dan sedikit pewarna kuning - kacau rata.
8. Sudukan secara berselang-seli antara adunan pandan, kuning dan coklat.
9. Bakar selama 20-25 minit atau hingga masak. Keluarkan kek dari oven dan susun atas redai hingga kek sejuk. Hiaskan kek dengan buttercream.
No comments:
Post a Comment