MARBLE BLUEBERRY CHEESE BROWNIES
MARBLE BLUEBERRY CHEESE BROWNIES
resipi dari : Citarasawan, tqvm.
dicuba oleh : zara
Bahan Adunan Brownies :
250 gm mentega
110 gm serbuk koko
300 gm gula kastor
100 gm jem blueberry atau yang disukai
125 ml susu cair
220 gm tepung gandum
3 biji telur (B - dipukul ringan)
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp esen vanilla
Adunan Topping Cheese :
250 gm cream cheese, suhu bilik
100 gm gula kastor
2 biji telur (B)
Loyang : 10" x 10" persegi
Cara Penyediaan :
1. Panaskan oven pada suhu 160'C. Alas dan gris loyang.
2. Ayakkan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan.
3. Cairkan mentega, masukkan serbuk koko, gaul hingga rata. Tutupkan api, masukkan gula dan jem, gaul rata.
4. Masukkan telur yang dipukul, susu cair, esen vanilla diikuti dengan tepung gandum, kacau dengan whisk hingga rata. Ketepikan sedikit adunan, masukkan ke dalam piping bag untuk membuat corak marble.
5. Tuang dan ratakan ke dalam loyang. Bakar selama 20 minit dengan menggunakan api atas dan bawah.
6. Sediakan topping cream cheese : Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur satu demi satu dan putar hingga licin dan tidak berketul.
7. Tuang dan ratakan ke atas brownies. Paipkan dengan baki adunan coklat tadi dan bentukkan corak marble.
8. Bakar semula selama 15 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment