KEK PISANG

Saturday, January 26, 2013

Brownies Keju

 MARBLE BLUEBERRY CHEESE BROWNIES





MARBLE BLUEBERRY CHEESE BROWNIES


resipi dari  :  Citarasawan, tqvm.
dicuba oleh :  zara


Bahan Adunan Brownies :

250  gm   mentega
110  gm   serbuk koko
300  gm   gula kastor
100  gm   jem blueberry atau yang disukai
125  ml    susu cair
220  gm   tepung gandum
    3  biji   telur  (B  -  dipukul ringan)
    1  tsp   baking powder
    1  tsp   soda bikarbonat
    1  tsp   esen vanilla

Adunan Topping Cheese :

250  gm   cream cheese, suhu bilik
100  gm   gula kastor
    2  biji   telur  (B)

Loyang :  10" x 10" persegi


Cara Penyediaan :

1.   Panaskan oven pada suhu 160'C.  Alas dan gris loyang.
2.   Ayakkan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat.  Ketepikan.
3.   Cairkan mentega, masukkan serbuk koko, gaul hingga rata.  Tutupkan api, masukkan gula dan jem, gaul rata.
4.   Masukkan telur yang dipukul, susu cair, esen vanilla diikuti dengan tepung gandum, kacau dengan whisk hingga rata.  Ketepikan sedikit adunan, masukkan ke dalam piping bag untuk membuat corak marble.
5.   Tuang dan ratakan ke dalam loyang.  Bakar selama 20 minit dengan menggunakan api atas dan bawah.
6.   Sediakan topping cream cheese :  Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur satu demi satu dan putar hingga licin dan tidak berketul.
7.   Tuang dan ratakan ke atas brownies.  Paipkan dengan baki adunan coklat tadi dan bentukkan corak marble.
8.   Bakar semula selama 15 minit atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment