KEK PISANG

Tuesday, January 15, 2013

Kek Chiffon


 untuk dibawa ke rumah adik sambil melawat anaknya yang sakit di Hospital Kelang





KEK SIFON OREN


rujukan dari  :  buku 'Hidangan Kek'
dicuba oleh saya



Bahan A :

100  gm     tepung superfine
 1/2  tsp     serbuk penaik
    5  biji     kuning telur  (gred A)
  60  gm     gula kastor
    5  tbsp   minyak masak
    2  tbsp   jus oren
    1  tsp     pes oren

Bahan B :

    5  biji   putih telur  (gred A)
100  gm   gula kastor
 1/2  tsp   serbuk krim tartar

Acuan :  22cm (9" - tidak perlu digris)


Cara membuat :

Bahan (B) :  Pukul putih telur hingga berbuih.  Masukkan gula kastor dan serbuk krim tartar sedikit demi sedikit.  Pukul lagi hingga pekat dan gebu dengan kelajuan tinggi selama lebih kurang 7 minit. (Apabila adunan ini dicolek dengan jari, ia keras dan berekor).

Bahan (A) :  Ayak tepung dan serbuk penaik ke dalam mangkuk pengadun.  Masukkan gula kastor, kuning telur, minyak, jus oren dan pes oren.  Gaul perlahan-lahan dengan senduk kayu hingga sebati.

Masukkan putih telur 1/2 bahagian dan kaup balikkan dengan spatula.  Kemudian masukkan 1/2 lagi dan kaup balik perlahan-lahan hingga tiada kelihatan putih telur lagi.  (Tujuan digaul perlahan-lahan ialah supaya gelembung udara dalam putih telur tidak pecah.  Kek lebih gebu).

Sediakan acuan sifon yang berlubang di tengahnya.  Tidak perlu digris atau dilapik kertas.  Tuangkan adunan dan bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 45 minit.

Telengkupkan kek atas dawai penyejuk dan biarkan ia sejuk selama 15 minit barulah dikeluarkan kek dari acuan.


No comments:

Post a Comment