KEK PISANG

Thursday, January 31, 2013

Apam Karipap

 APAM KARIPAP  -
Apam ini sedap tetapi ianya agak rumit untuk membuatnya.  Kejadian apam ini tidak berapa cantik dan kemas.  Lebihan tepung dari apam ini terbuang begitu saja, nasib baik anak-anak ada dirumah, bolehlah mereka memakannya dengan inti blueberry.






APAM KARIPAP


rujukan dari :  Azlita Aziz - FromIntanKitchen & Mama Mimi


Bahan Kulit :

   1   cawan   tepung gandum
   1   cawan   air
1/2   cawan   susu segar/susu cair
1/2   tsp.       yis kering
   2   tbsp.     gula pasir
secubit garam
1/2   tsp.       Eno (paket biru)
1/2   tsp.       esen vanilla
beberapa titis pewarna pilihan

Inti :  blueberry filling secukupnya atau ikut citarasa


Cara-cara :

     Satukan tepung gandum, gula pasir, garam, air dan susu segar.  Kacau hingga rata.  Tambahkan yis kering, kacau rata dan sebati.  Tutupkan bekas dengan plastik dan perapkan adunan selama 1 jam.
     Selepas 1 jam, tambahkan Eno, kacau rata.  Tambahkan perisa vanilla dan pewarna makanan.  Kacau rata.
     Panaskan kuali non-stick.  Letakkan sedikit minyak.  Sendukkan 1 senduk adunan dan layangkan pan agar adunan rata.  Masak hingga 2-3 minit, jangan sampai hangus.  Setelah itu angkat dan terus letakkan ke atas acuan karipap dan masukkan inti.  Lipatkan acuan.  (untuk mengelak kulit melekat pada acuan, sapukan sedikit minyak pada gigi acuan agar mudah dikeluarkan dan tidak koyak).  Ulang hingga habis.

No comments:

Post a Comment