Wednesday, January 30, 2013
Blueberry Cake
KEK BLUBERI/BLUEBERRY CAKE
resipi dari buku 'Jamuan Kek'
Bahan-bahan :
250 gm mentega
5 biji telur
320 gm tepung naik sendiri
180 gm gula kastor
200 gm susu cair
3 tbsp inti bluberi
beberapa titik pewarna ungu
Loyang : 8 inci, gris & alas
Caranya :
1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan putih.
2. Masukkan telur satu demi satu. Pukul hingga sebati.
3. Kemudian masukkan tepung naik sendiri dan susu cair. Sebatikan adunan.
4. Ambil 1/4 adunan, masukkan inti bluberi yang telah digaul dengan sedikit pewarna ungu.
5. Tuangkan adunan yang berisi inti bluberi dan baki adunan asal berselang-seli ke dalam acuan.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170'C selama 45 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment