KEK PISANG

Wednesday, January 30, 2013

Blueberry Cake









KEK BLUBERI/BLUEBERRY CAKE


resipi dari buku 'Jamuan Kek'



Bahan-bahan :

250  gm    mentega
    5  biji    telur
320  gm    tepung naik sendiri
180  gm    gula kastor
200  gm    susu cair
    3  tbsp  inti bluberi
beberapa titik pewarna ungu

Loyang :  8 inci, gris & alas


Caranya :

1.   Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan putih.
2.   Masukkan telur satu demi satu.  Pukul hingga sebati.
3.   Kemudian masukkan tepung naik sendiri dan susu cair.  Sebatikan adunan.
4.   Ambil 1/4 adunan, masukkan inti bluberi yang telah digaul dengan sedikit pewarna ungu.
5.   Tuangkan adunan yang berisi inti bluberi dan baki adunan asal berselang-seli ke dalam acuan.
6.   Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170'C selama 45 minit.

No comments:

Post a Comment