KEK PISANG

Monday, April 15, 2013

KEK PANDAN MARMAR CMG








KEK PANDAN MARMAR


sumber  :  tiffinbiru - CMG, tqvm for this recipe
dicuba   :  zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

125  gm      mentega -  cair & sejukkan
125  gm      gula kastor
125  gm      tepung gandum -  diayak
    4  biji      telur  (gred  A)
 1/2  tbsp.   ovallate
    2  tbsp.   susu pekat manis
 1/2  tbsp.   esen vanilla
 1/2  tbsp.   coklat emulco
    1  tbsp.   serbuk koko
 1/2  tbsp.   pes pandan
Badam cincang/flake untuk hiasan (optional)

Acuan :  7 inci bulat


Cara-cara :

     Panaskan oven pada suhu : 170'C, lenser acuan dengan mentega, alas dasar acuan dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi.  Ketepikan.

     Dalam mangkuk pengadun, masukkan tepung, gula kastor, ovallate, telur dan susu pekat manis.  Kacau rata dengan whisk hingga semua sebati.  Kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu (lebih kurang 7-8 minit).  Tuangkan mentega cair dan gaul rata dengan spatula.

     Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak, satu diletak pes pandan, kacau rata.  Satu lagi diletak esen vanilla, coklat emulco dan serbuk koko, kacau sebati.  Sudukan secara berselang-seli antara adunan pandan dan coklat.  Mulakan di bahagian tengah acuan, hingga habis adunan.

     Taburkan dengan badam cincang/flake dan bakar selama 40-45 minit atau hingga masak.  Keluarkan kek dari oven dan terbalikkan atas jaringan/redai kek.

No comments:

Post a Comment