Thursday, April 18, 2013
MANGGO PANNA COTTA
MANGGO PANNA COTTA
sumber : majalah SAJI Januari 2013
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
480 ml susu segar (2 cawan)
120 ml krim putar (1/2 cawan - whipping cream)
200 gm gula (1/4 cawan)
1 tsp esen vanilla
2 tsp serbuk gelatin + 3 tbsp. air panas
Bahan untuk puri mangga :
1 biji mangga masak
2 tsp gula
1 tsp jus lemon
Cara menyediakan :
1. Masukkan gelatin ke dalam air panas dan kacau rata. Biarkan ia kembang.
2. Masakkan susu, krim putar dan gula dengan api sederhana hingga kelihatan buih-buih di tepi periuk.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanilla. Kacau rata hingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam gelas tahan panas atau gelas yang sesuai.
5. Sejukkan dalam peti sejuk lebih kurang 5 hingga 6 jam. Sementara itu, sediakan puri mangga.
6. Kisar buah mangga hingga halus. Masukkan gula dan jus lemon. Sejukkan sebelum dihidangkan.
6. Kemudian tuangkan puri mangga ke atas panna cotta tadi. Hias ikut kreativiti anda.
TIPS : Biar panna cotta betul-betul set/mengeras. Kalau dituang puri mangga sebelum panna cotta betul-betul set, nanti puri mangga akan tenggelam ke dalam panna cotta itu.
Labels:
Minuman/Jus
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Aduh Zara... Sedap minum musim panas ni ;-)
ReplyDeleteye la nur hayati, musim panas ni sedap nyer minum......
ReplyDeleteterima kasih pada Nur Hayati & kayumaniskorner563..memang sedap..licin dibalun oleh anak-anak..
ReplyDelete