KEK PISANG

Thursday, April 18, 2013

MANGGO PANNA COTTA








MANGGO PANNA COTTA



sumber  :   majalah SAJI Januari 2013
dicuba   :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

480  ml   susu segar  (2 cawan)
120  ml   krim putar  (1/2 cawan - whipping cream)
200  gm  gula  (1/4 cawan)
    1  tsp  esen vanilla
    2  tsp  serbuk gelatin  +  3  tbsp. air panas


Bahan untuk puri mangga :

1  biji   mangga masak
2  tsp   gula
1  tsp   jus lemon


Cara menyediakan :

1.   Masukkan gelatin ke dalam air panas dan kacau rata.  Biarkan ia kembang.
2.   Masakkan susu, krim putar dan gula dengan api sederhana hingga kelihatan buih-buih di tepi periuk.
3.   Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanilla.  Kacau rata hingga gelatin larut sepenuhnya.
4.   Tuangkan ke dalam gelas tahan panas atau gelas yang sesuai.
5.   Sejukkan dalam peti sejuk lebih kurang 5 hingga 6 jam.  Sementara itu, sediakan puri mangga.
6.   Kisar buah mangga hingga halus.  Masukkan gula dan jus lemon.  Sejukkan sebelum dihidangkan.
6.   Kemudian tuangkan puri mangga ke atas panna cotta tadi.  Hias ikut kreativiti anda.

TIPS  :   Biar panna cotta betul-betul set/mengeras.  Kalau dituang puri mangga sebelum panna cotta betul-betul set, nanti puri mangga akan tenggelam ke dalam panna cotta itu.

3 comments:

  1. Aduh Zara... Sedap minum musim panas ni ;-)

    ReplyDelete
  2. ye la nur hayati, musim panas ni sedap nyer minum......

    ReplyDelete
  3. terima kasih pada Nur Hayati & kayumaniskorner563..memang sedap..licin dibalun oleh anak-anak..

    ReplyDelete