KEK PISANG CMG
KEK PISANG
rujukan dari : tiffinbiru - tqvm pada CMG
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
200 gm tepung gandum *
1 tsp soda bikarbonat *
1 tsp baking powder * ( * disatukan & ayak bersama)
150 gm pisang (dilecek)
150 gm gula perang (jika gula kastor : 170 gm)
3 biji telur (A)
120 gm minyak jagung
1 tbsp ovallet
beberapa titik esen pisang (optional)
secubit garam (optional)
beberapa hirisan pisang (optional)
sedikit badam cincang untuk taburan atas kek
Loyang : 8 inci persegi, digris & alas dengan kertas minyak
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C. Sediakan acuan.
2. Lecek pisang, gula perang, garam dan ovallet hingga kesemuanya bergaul rata dan sebati.
3. Masukkan telur, kacau hingga rata.
4. Kemudian masukkan tepung, minyak dan esen pisang (jika guna). Gaul hingga sebati.
5. Tuang ke dalam acuan, hiaskan dengan hirisan pisang dan tabur badam cincang.
6. Bakar selama 40 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment