KEK PISANG

Monday, April 22, 2013

KEK PISANG yang sangat sedap & gebu.


 KEK PISANG CMG





KEK PISANG


rujukan dari  :  tiffinbiru - tqvm pada CMG
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

200  gm    tepung gandum  *
    1  tsp    soda bikarbonat *
    1  tsp    baking powder *  ( * disatukan & ayak bersama)
150  gm    pisang (dilecek)
150  gm    gula perang  (jika gula kastor : 170 gm)
    3  biji    telur (A)
120  gm    minyak jagung
    1  tbsp  ovallet
beberapa titik esen pisang (optional)
secubit garam (optional)
beberapa hirisan pisang (optional)
sedikit badam cincang untuk taburan atas kek

Loyang :  8 inci persegi, digris & alas dengan kertas minyak


Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 170'C.  Sediakan acuan.
2.   Lecek pisang, gula perang, garam dan ovallet hingga kesemuanya bergaul rata dan sebati.
3.   Masukkan telur, kacau hingga rata.
4.   Kemudian masukkan tepung, minyak dan esen pisang (jika guna).  Gaul hingga sebati.
5.   Tuang ke dalam acuan, hiaskan dengan hirisan pisang dan tabur badam cincang.
6.   Bakar selama 40 minit atau hingga masak.


No comments:

Post a Comment