KEK PISANG

Tuesday, April 16, 2013

Masih dengan kek bercorak marble









KEK PANCAWARNA



sumber :  buku resipi  'Jamuan Kek' Chef Zubaidah
dicuba  :  zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

250  gm   mentega
200  gm   gula kastor
250  gm   tepung gandum *
    1  tsp   serbuk penaik * (* diayak bersama)
    5  biji   telur  (B)
    5  tbsp susu cair
    2  tsp   esen vanilla
    1  tbsp golden syrup
    1  tsp   strawberry emulco  (tambahan)
beberapa titik pewarna merah jambu & hijau
badam cincang secukupnya (tambahan - untuk hiasan)


Caranya :

1.   Pukul mentega dan gula kastor hingga sebati.
2.   Masukkan telur satu demi satu.  Kemudian masukkan esen vanilla dan golden syrup.
3.   Masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan susu cair.
4.   Sebatikan adunan dan bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan dengan pewarna pilihan.
5.   Tuangkan adunan ke dalam acuan berukuran 8 inci secara berselang-seli hingga habis.  Taburkan sedikit badam cincang di atasnya dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu : 170'C selama 50 minit atau hingga masak.  Hiaskan ikut citarasa.

No comments:

Post a Comment