KEK PISANG

Sunday, April 28, 2013

SAMBAL AYAM BUNGA KANTAN







SAMBAL AYAM BUNGA KANTAN



sumber dari  :  yatiememories, tqvm for this recipe
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

1   ekor   ayam  (potong 12, cuci bersih & toskan) *
sedikit serbuk kunyit *
garam secukup rasa *
sedikit serbuk lada hitam * ( kesemua bertanda * disatukan & perapkan selama 20 minit)
garam & gula secukup rasa
Hirisan bunga kantan untuk hiasan
4   biji   limau kasturi  (diambil jusnya)
Minyak masak secukupnya


Bahan Kisar Halus :

   5  biji        cili merah
   6  biji        cili padi
1/2  kuntum  bunga kantan
   4  biji         bawang merah
   1  labu       bawang besar
   4  ulas        bawang putih
   2  biji         buah keras
   2  tbsp.      udang kering -  rendam & toskan
secubit belacan


Cara-cara :

     Ayam tadi digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.  Ketepikan dulu.
     Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga garing dengan api sederhana.  Kacau selalu.  Tambah garam dan gula secukup rasa.  Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaulkan sebati.  Akhir sekali masukkan jus limau, kacau dan masak sekejap.
     Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
 

No comments:

Post a Comment