KEK PISANG

Sunday, April 21, 2013

PUFF PASTRY APPLE PIE










PUFF PASTRY APPLE PIE


rujukan  :   tiffinbiru - tqvm to CMG
dicuba   :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan Inti Apple Pie :

   3   biji           apple hijau  (kupas kulit, potong dadu & rendam dalam air)
   1   genggam   kismis atau cranberry kering
1/4   tsp.           serbuk kayu manis
   2   tbsp.         gula perang
1/2   tsp.           tepung jagung *
   2   tbsp.         air *  ( * disatukan & dikacau rata)
   2   tbsp.         mentega
1/2   tsp.           jus lemon  (optional)


Bahan-bahan lain :

8-10  keping   puff pastry jenama KAWAN saiz 4" x 4"
      1  biji        kuning telur  (untuk glis)


Cara membuat inti :

     Kupas kulit apple kemudian potong dadu dan di rendam dalam air.  Panaskan mentega di dalam periuk, toskan apple tadi dan masukkan ke dalam periuk.  Gorengkan apple dengan mentega hingga layu.  Masukkan kismis, gula perang, secubit garam dan serbuk kayu manis.  Gaul rata dan masak hingga apple lembut.  Tambahkan jus lemon (jika guna) dan gaul rata.  Masukkan bancuhan tepung jagung dan air tadi, kacau rata dan biarkan pekat.  Tutupkan api dan sejukkan inti.


Cara penyediaan untuk puff pastry apple pie ikut pilihan.  Bakar puff pastry selama 25 minit hingga keperangan pada suhu :   190'C.

No comments:

Post a Comment