KEK PISANG

Monday, June 16, 2014

DAGING MASAK MAMAK









DAGING MASAK MAMAK
dari buku :    101 Resipi menggunaakan Pemanggang Ajaib - Hanieliza




Bahan-bahan :

500  gm    daging  (dihiris nipis)
    2  tbsp  serbuk kari
    3  tbsp  tomato puri
    3  biji    cili hijau  (dibelah)
    2  tbsp  cili kisar
    2  tbsp  kicap manis
    5  tangkai  daun kai
    1  cawan  air
    2  biji  tomato  (dibelah 4)
    1  labu  bawang besar  (dihiris kasar)
    2  tbsp  minyak masak
Garam secukup rasa


Cara Membuat :

1.   Gaulkan daging bersama serbuk kari, tomato puri, cili kisar, kicap manis dan daun kari.
2.   Panaskan sedikit minyak masak di dalam pemanggang ajaib dengan api sederhana.
3.   Masukkan daging, air dan garam.  Tutup dan masak selama 15 minit.
4.   Buka penutup dan masukkan tomato, bawang besar dan cili hijau.  Tutup semula.
5.   Terbalikkan pemanggang dan masak selama 2 minit.

TIPS  :  boleh juga direbuskan daging dengan bahan perap di dalam pemanggang ajaib selama 15 minit.

2 comments:

  1. Senang ye zaharah masak dalam pemanggang ajaib ni ye.. sedap nampak tu :)

    ReplyDelete
  2. Senang, mejimatkan masa serta sedap..dapur pun tak kotor..hihi

    ReplyDelete