KEK PISANG

Saturday, June 6, 2015

PAI TUNA










PAI TUNA
sumber  :  buku resipi Chef Noraini Zakaria
tested by  :   zaralovebaking ; ....




Bahan Pastri :

450  gm  tepung gandum  -  diayak
250  gm  mentega
    1  biji  telur gred B
    2  sudu besar  air
    2  sudu besar  gula
 1/2  sudu teh  garam halus


Inti Tuna :

    1  tin  kecil kepingan tuna (tuna flake)  -  dilecek
100  gm  keju cheddar
 1/2  batang  lobak merah  -  disagat kasar/halus  (tambahan)
    1  tangkai  cili merah atau cili benggala  -  dicincang
    1  biji  bawang besar  -  dicincang
    5  biji  cendawan butang  -  dihiris
100  ml   susu segar UHT (dalam kotak)
    1  biji  telur gred B
    1  sudu besar  tepung jagung
Garam & serbuk lada sulah secukupnya


Cara Penyediaan :

1.  Pastri  :  Satukan mentega, gula dan garam.  Putar sehingga kembang.  Masukkan telur dan air.  Putar lagi sehingga sebati.  Akhir sekali masukkan tepung gandum.  Putar pada kelajuan perlahan sehingga menjadi doh.

2.  Canai doh dan letakkan di dalam acuan pai dan bakar pada suhu 180'C selama 20 minit.  (Sebelum dibakar, cucukkan dasar doh dengan garfu untuk mengelakkan ia menggelembung).

3.  Inti  :  Ratakan ikan tuna di atas kulit pastri yang telah dibakar tadi.  Taburkan cili merah/benggala, keju cheddar, lobak merah sagat, cendawan butang dan bawang besar.  Ketepikan seketika.  Sementara itu, satukan susu, tepung jagung, garam, lada sulah dan telur di dalam sebuah bekas.  Kacau rata dan tuangkan di atas inti tadi.

4.  Bakar pai ini pada suhu 180'C selama 20 minit lagi sehingga keperangan atau sehingga masak sepenuhnya.  Enak dihidangkan bersama sos cili, sos tomato dan mayones.

No comments:

Post a Comment