KEK PISANG

Monday, June 1, 2015

KEK KACANG WALNUT/WALNUT CAKE








KEK KACANG WALNUT @ WALNUT CAKE
buku  :  Jamuan Kek oleh Chef Zubaidah



Bahan-bahan :

225  gm  mentega
200  gm  gula kastor
    5  biji  telur  gred B
100  gm  kacang walnut  (dikisar sedikit)
  60  gm  susu pekat manis
200  gm  tepung gandum
    1  sudu teh  serbuk penaik
    1  sudu teh  esen vanilla


Cara Membuat :

1.  Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu.
2.  Masukkan telur dan esen vanilla.  Kemudian masukkan tepung, serbuk penaik dan susu pekat manis.
3.  Masukkan 1/2 kacang walnut dan gaulkan sehingga sebati.
4.  Tuangkan adunan ke dalam acuan bersaiz 8 inci, sapu sedikit mentega dan dilapik kertas minyak dan taburkan baki kacang walnut di permukaan adunan.
5.  Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama 45 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment