KEK PISANG

Tuesday, June 9, 2015

SAMBAL WANGI UDANG








SAMBAL WANGI UDANG
sumber  :  buku resipi Hanieliza ; sedap sebab dimasak oleh anak bujang ku (Amin), hehe..




Bahan-bahan :

500  gm  udang besar (dibuang kulit)
    3  tangkai  daun kari
    1  labu  bawang besar  (dihiris)
    5  biji  limau kasturi  (diambil jusnya)
    3  sudu makan  minyak masak
Garam & gula secukup rasa


Bahan B :  (Dikisar)

15  tangkai  cili kering
  5  ulas  bawang merah
  2  ulas  bawang putih
  1  sudu besar  udang kering  (direndam hingga sedikit lembut)


Cara Membuat :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan daun kari hingga wangi.
2.  Masukkan bahan yang dikisar, kemudian masakkan sehingga wangi dan naik minyak.
3.  Masukkan udang dan bawang besar.  Kemudian kacau rata.
4.  Apabila bawang sudah layu, tutupkan api dan tuangkan jus limau.  Kacau rata sekali lagi.
5.  Sedia dihidangkan.

INFO  :   Udang hanya perlu dimasakkan sebentar bagi mengelakkan isinya menjadi liat.

No comments:

Post a Comment