Tuesday, June 9, 2015
SAMBAL WANGI UDANG
SAMBAL WANGI UDANG
sumber : buku resipi Hanieliza ; sedap sebab dimasak oleh anak bujang ku (Amin), hehe..
Bahan-bahan :
500 gm udang besar (dibuang kulit)
3 tangkai daun kari
1 labu bawang besar (dihiris)
5 biji limau kasturi (diambil jusnya)
3 sudu makan minyak masak
Garam & gula secukup rasa
Bahan B : (Dikisar)
15 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering (direndam hingga sedikit lembut)
Cara Membuat :
1. Panaskan minyak dan tumiskan daun kari hingga wangi.
2. Masukkan bahan yang dikisar, kemudian masakkan sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan udang dan bawang besar. Kemudian kacau rata.
4. Apabila bawang sudah layu, tutupkan api dan tuangkan jus limau. Kacau rata sekali lagi.
5. Sedia dihidangkan.
INFO : Udang hanya perlu dimasakkan sebentar bagi mengelakkan isinya menjadi liat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment